Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dorsz w pomidorowym sosie"
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 72
Tradycyjny domowy obiad świąteczny z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem...
Odsłon: 496
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 229
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 72
Tradycyjny domowy obiad świąteczny z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem...
Odsłon: 496
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 229
Składniki
Filety z dorsza rozmrażamy i osuszamy. Jeśli wybraliśmy świeże ryby, myjemy je i osuszamy.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy na półplasterki, a czosnek na cienkie plastry, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory – świeże lub z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy bez przykrycia, żeby odparował nadmiar wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Natkę pietruszki myjemy i siekamy bez ogonków. Miękkie masło ucieramy przez chwilę, dodajemy natkę, bułkę tartą, sól, pieprz i mieszamy, aby wszystkie dobrze się połączyły.
Dno żaroodpornego naczynia wypełniamy pomidorowym sosem. Kładziemy na nim kawałki dorsza. Ryby smarujemy grubą warstwą masy powstałej z masła i bułki tartej, która podczas pieczenia stworzy aromatyczną, chrupiącą skórkę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Pieczemy w 200oC 10–15 minut.
Czas przygotowania 35 minut. Cena porcji ok. 5,90 zł
Wartość odżywcza porcji 450 kcal Białko 30 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 17 gŹródło: Rewia