Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz w skorupce

Dorsz w skorupce

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Dorsz w skorupce"

Składniki

  • 4 filety z dorsza
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka siekanego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 4 średnie pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej do smażenia
  • 1 cytryna
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz w skorupce

Przygotowanie

  1. Filety opłucz, osusz i przekrój na pół. Skrop sokiem z połowy cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na około 30 minut.

  2. Z chleba tostowego odkrój skórkę. Miąższ zetrzyj na tarce lub bardzo drobno pokrusz. 2 łyżki miękkiego masła wymieszaj z sokiem z połowy cytryny. Dodaj pokruszony chleb, parmezan, paprykę oraz zioła. Wszystko dobrze połącz, rozcierając palcami – powstanie kruszonka. Włóż do lodówki na 20 minut.

  3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i ułóż filety. Na każdym kawałku ryby rozłóż ziołową kruszonkę, lekko ją dociskając. Piecz 20-25 minut w temperaturze 190° C.

  4. Pomidory pokrój w kostkę. Na patelni roztop pozostałe masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zeszklij. Następnie włóż pokrojone pomidory. Duś 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

  5. Upieczoną rybę podawaj z sosem pomidorowym i świeżym pieczywem.

  6. (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 330 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń