Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drobiowe klopsiki na roszponce"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1539
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3007
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1096
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1865
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1539
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3007
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1096
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1865
Składniki
Czas ok. 35 min; porcja – 270 kcal, cena 2,20 zł, 6 porcji.
Mięso mielone przełóż do miski. Kajzerkę (najlepiej czerstwą) włóż do miseczki, zalej kilkoma łyżkami śmietany, odłóż do namoczenia, a potem lekko odciśnij. Rozdrobnij, dodaj do mięsa mielonego.
Jeden ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, bardzo drobno poszatkuj. Razem z czosnkiem dodaj do mięsa. Wbij jedno całe jajko. Starannie wyrób masę na pulpety. Dopraw ją do smaku przyprawą do drobiu, solą, pieprzem i ulubionymi suszonymi ziołami.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z masy mięsnej formuj w dłoniach niewielkie pulpeciki. Układaj je na blasze. Piecz 10-15 minut w temp. 180 st.
W tym czasie roszponkę przebierz, opłucz i osusz, oderwij końcówki. Gęsty jogurt (np. typu greckiego) wymieszaj z majonezem. Dodaj drugi przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany ząbek czosnku. Powstały sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.
Przygotowaną roszponkę rozłóż na dużym półmisku lub mniejszych talerzykach. Na roszponce połóż ciepłe pulpeciki drobiowe. Danie podawaj na stół razem z sosem czosnkowym.Źródło: Świat kobiety