Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drobiowe zapiekanki"
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 94
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 932
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 319
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 94
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 932
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 319
Składniki
Zimne masło posiekaj z mąką. Dodaj jajka i szczyptę soli. Szybko zagnieć kruche ciasto. Odłóż do lodówki na 60 minut do schłodzenia.
Pierś kurczaka opłucz, osusz i pokrój na kawałki. Oprósz solą oraz pieprzem. Oczyszczone pieczarki posiekaj. Umyj starannie, osusz i pokrój dymki razem ze szczypiorem. Seler naciowy umyj, usuń włókna, pokrój łodygi na kawałki.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Na tłuszcz wrzuć mięso kurczaka, smaż kilka minut. Dodaj pieczarki, dymkę i seler naciowy. Przesmaż razem. Zalej 1/2 szklanki bulionu wymieszanego z łyżką musztardy. Duś 20 minut. Wsyp kukurydzę. Wlej śmietanę, chwilę ogrzewaj razem. Dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj, wylep foremki na babeczki. Napełnij farszem (w razie potrzeby, odparuj nadmiar płynu). Z reszty ciasta wytnij krążki, przykryj foremki, zlep brzegi. Piecz 25 min w 200 st.
czas ok. 50 min; porcja – 330 kcal, cena 1,90 złŹródło: Świat kobiety