Do góry

Dania główne Przepis na:

Drożdżowe placuszki

Drożdżowe placuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Drożdżowe placuszki"

Składniki

  • 1 dag drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 30 dag mąki
  • 400 ml maślanki naturalnej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 30 dag śliwek
  • 5 dag masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka waniliowego budyniu w proszku
  • sól
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowe placuszki

Przygotowanie

  1. Drożdże utrzyj z łyżką cukru, 50 ml ciepłej wody i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj maślankę z jajkami. Dodaj resztę mąki, rum, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wyrośnięty rozczyn.

  2. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Nabieraj porcje ciasta i smaż rumiane placuszki. Wyjmuj łyżką cedzakową. Układaj na pergaminie, aby osączyć nadmiar tłuszczu.

  3. Śliwki (letnia odmiana) umyj, przekrój na połówki, pozbaw pestek, a następnie pokrój w plasterki. Ułóż na blasze. Dodaj masło oraz 2 łyżki cukru. Piecz w temp. 160 st. 10-12 minut. Przełóż do rondelka razem z powstałym sosem. Wlej 100 ml wody, wsyp resztę cukru, cukier waniliowy i cynamon, zagotuj.

  4. Wlej budyń rozprowadzony w 1/3 szklanki wody. Chwilę gotuj razem. Gorące placuszki podawaj z krążkami śliwek i sosem.

  5. porcji, czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 1,80 zł.

  6. . Latem do deserów używaj kolorowych odmian śliwki renklody.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń