Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe placuszki"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6047
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12911
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4658
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6047
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12911
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4658
Składniki
Drożdże utrzyj z łyżką cukru, 50 ml ciepłej wody i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj maślankę z jajkami. Dodaj resztę mąki, rum, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wyrośnięty rozczyn.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Nabieraj porcje ciasta i smaż rumiane placuszki. Wyjmuj łyżką cedzakową. Układaj na pergaminie, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Śliwki (letnia odmiana) umyj, przekrój na połówki, pozbaw pestek, a następnie pokrój w plasterki. Ułóż na blasze. Dodaj masło oraz 2 łyżki cukru. Piecz w temp. 160 st. 10-12 minut. Przełóż do rondelka razem z powstałym sosem. Wlej 100 ml wody, wsyp resztę cukru, cukier waniliowy i cynamon, zagotuj.
Wlej budyń rozprowadzony w 1/3 szklanki wody. Chwilę gotuj razem. Gorące placuszki podawaj z krążkami śliwek i sosem.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 1,80 zł.
. Latem do deserów używaj kolorowych odmian śliwki renklody.Źródło: Świat kobiety