Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Efektowny wieniec"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1489
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1382
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 274
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1489
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1382
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 274
Składniki
Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Szpinak umyj, osusz, odetnij ogonki a liście pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, mieszając obsmaż na rumiano. Na patelni lub w rondlu rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę. Mieszając smaż aż się zeszkli. Dodaj szpinak, smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do wystudzonego szpinaku dodaj pokruszony ser feta, paprykę oraz przesmażone mięso, wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą.
Z ciasta wytnij 6 trójkątów. Ułóż je na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) w koło – tak, by podstawy trójkątów na siebie nachodziły. Rozłóż nadzienie w najszerszym miejscu na cieście formując z niego okrąg.
Nadzienie przykryj trójkątami, wierzchołki chowając pod spód. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem rozmąconym z 1 łyżką wody i posyp sezamem. Piecz około 20 min w temp. 200°C.
40 minut. Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie