Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Egzotyczna quinoa"
Kopytka ziemniaczane to jedno z tych klasycznych dań, które cieszą się popula...
Odsłon: 353
Szukasz pomysłu na przygotowanie udek kurczaka, oto przepis dla Ciebie. Banal...
Odsłon: 471
Kopytka ziemniaczane to jedno z tych klasycznych dań, które cieszą się popula...
Odsłon: 353
Szukasz pomysłu na przygotowanie udek kurczaka, oto przepis dla Ciebie. Banal...
Odsłon: 471
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 230 kcal, cena 1,90 zł.
Ziarna quinoa przepłucz na sicie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 15 min). Odcedź, pozostaw do ostudzenia.
Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ pokrój na niewielkie kawałki, skrop sokiem z cytryny. Łodygi selera naciowego opłucz, usuń włókna, posiekaj.
Pomarańcze sparz, obierz ze skórki. Podziel owoce na cząstki, wykrój cienkie fileciki. Obraną czerwoną cebulę pokrój w krążki lub piórka.
Roszponkę opłucz, osusz starannie na papierowym ręczniku, odetnij korzonki. W misce wymieszaj ziarna quinoa z awokado, cebulą, roszponką, selerem i cząstkami pomarańczy.
Olej utrzyj z łyżeczką miodu. Dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz do smaku. Powstałym sosem skrop sałatkę, starannie wymieszaj i od razu podawaj.
Przeciśnij 2 ząbki czosnku, rozetrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Połącz z 200 ml kefiru i 2 łyżkami majonezu. Dodaj do smaku sok pomarańczowy i chili. Podawaj do surówek.Źródło: Świat kobiety