Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Egzotyczna quinoa"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10493
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6048
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12915
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4658
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10493
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6048
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12915
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4658
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 230 kcal, cena 1,90 zł.
Ziarna quinoa przepłucz na sicie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 15 min). Odcedź, pozostaw do ostudzenia.
Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ pokrój na niewielkie kawałki, skrop sokiem z cytryny. Łodygi selera naciowego opłucz, usuń włókna, posiekaj.
Pomarańcze sparz, obierz ze skórki. Podziel owoce na cząstki, wykrój cienkie fileciki. Obraną czerwoną cebulę pokrój w krążki lub piórka.
Roszponkę opłucz, osusz starannie na papierowym ręczniku, odetnij korzonki. W misce wymieszaj ziarna quinoa z awokado, cebulą, roszponką, selerem i cząstkami pomarańczy.
Olej utrzyj z łyżeczką miodu. Dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz do smaku. Powstałym sosem skrop sałatkę, starannie wymieszaj i od razu podawaj.
Przeciśnij 2 ząbki czosnku, rozetrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Połącz z 200 ml kefiru i 2 łyżkami majonezu. Dodaj do smaku sok pomarańczowy i chili. Podawaj do surówek.Źródło: Świat kobiety