Do góry

Dania główne Przepis na:

Egzotyczna quinoa

Egzotyczna quinoa

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28020

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Egzotyczna quinoa"

Składniki

  • 15 dag kaszy quinoa (komosa ryżowa) 31 dojrzałe awokado
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 pomarańcze
  • 1 czerwona cebula
  • 1 garść roszponki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Egzotyczna quinoa

Przygotowanie

  1. Czas ok. 30 min; porcja – 230 kcal, cena 1,90 zł.

  2. Ziarna quinoa przepłucz na sicie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 15 min). Odcedź, pozostaw do ostudzenia.

  3. Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ pokrój na niewielkie kawałki, skrop sokiem z cytryny. Łodygi selera naciowego opłucz, usuń włókna, posiekaj.

  4. Pomarańcze sparz, obierz ze skórki. Podziel owoce na cząstki, wykrój cienkie fileciki. Obraną czerwoną cebulę pokrój w krążki lub piórka.

  5. Roszponkę opłucz, osusz starannie na papierowym ręczniku, odetnij korzonki. W misce wymieszaj ziarna quinoa z awokado, cebulą, roszponką, selerem i cząstkami pomarańczy.

  6. Olej utrzyj z łyżeczką miodu. Dodaj sok z cytryny, sól oraz pieprz do smaku. Powstałym sosem skrop sałatkę, starannie wymieszaj i od razu podawaj.

  7. Przeciśnij 2 ząbki czosnku, rozetrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Połącz z 200 ml kefiru i 2 łyżkami majonezu. Dodaj do smaku sok pomarańczowy i chili. Podawaj do surówek.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń