Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne i łatwe do przyrządzenia danie kuchni meksykańskiej. Zamiast tortilli można usmażyć cieknie naleśniki.
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 822
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1434
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 822
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1434
Składniki
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, usuwając pestki oraz gniazda szypułek. Paprykę oczyścić, umyć i również pokroić w drobną kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać.
Połowę oliwy rozgrzać i obsmażyć na niej mięso. Dodać połowę cebuli, pokrojoną paprykę, połowę pomidorów i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusić na małym ogniu około 5 min.
Chili oczyścić, usunąć pestki i po opłukaniu drobno posiekać, po czym dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem oraz kminem rzymskim i dusić jeszcze około 10 min. Tortille podgrzać na teflonowej patelni lub w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Natkę kolendry lub pietruszki opłukać, drobno posiekać i wymieszać z resztą cebuli oraz pomidorów. Dodać pozostałą oliwę i sok z cytryny i przyprawić solą, pieprzem i kminem.
Tortille posmarować nadzieniem, zwinąć i ułożyć na talerzach z sałatką z pomidorów i cebuli, podawać posypane serem