Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotuj się na meksykańską ucztę i zaproś domowników na pyszne, kolorowe fajitas z wieloma smakami i dodatkami. Kuchnia meksykańska jest znana na całym świecie z obfitego wykorzystania przypraw. Znajdziesz to w każdym kawałku tego dania. Fajitas przygotowuje się bardzo szybko, a dużym atutem jest to, że każdy może sięgnąć po swoje ulubione dodatki.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 447
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21925
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 447
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21925
Składniki
2 łyżki oleju wymieszaj z przyprawą do fajitas i sokiem z cytryny. Mięso umyj, usuń błonki i pokrój w paski. Zalej marynatą kurczaka, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut do zamarynowania. W tym czasie umyj papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój warzywa w paski. Obraną cebulę posiekaj w piórka lub półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz i usmaż kurczaka. Smaż mięso partiami, aby się ładnie podsmażyło, dzięki temu będzie miękki i soczyste. Usmażonego kurczaka odłóż na talerz. Na tą samą patelnię wrzuć cebulę, chwilę przesmaż, dodaj czosnek, pomieszaj i przesmażaj jeszcze 1-2 minuty. Zdejmij z patelni na talerz. Na koniec wrzuć papryki i także podsmażaj na mocnym ogniu. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich przygotowaną wcześniej cebulkę oraz kurczaka. Wymieszaj całość i przełóż danie na półmisek lub serwuj wprost z patelni. Udekoruj ćwiartkami limonki i posiekanym szczypiorkiem.
Obok naczynia z fajitas postaw talerz na tortillami, nachosami i sosem jogurtowym. Możesz także ustawić własne dodatki. Fajitas jedz widelcem lub wkładaj w środek tortilli i zawijaj. Danie najlepiej smakuje na ciepło.