Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotuj się na meksykańską ucztę i zaproś domowników na pyszne, kolorowe fajitas z wieloma smakami i dodatkami. Kuchnia meksykańska jest znana na całym świecie z obfitego wykorzystania przypraw. Znajdziesz to w każdym kawałku tego dania. Fajitas przygotowuje się bardzo szybko, a dużym atutem jest to, że każdy może sięgnąć po swoje ulubione dodatki.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20185
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20185
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Składniki
2 łyżki oleju wymieszaj z przyprawą do fajitas i sokiem z cytryny. Mięso umyj, usuń błonki i pokrój w paski. Zalej marynatą kurczaka, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut do zamarynowania. W tym czasie umyj papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój warzywa w paski. Obraną cebulę posiekaj w piórka lub półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz i usmaż kurczaka. Smaż mięso partiami, aby się ładnie podsmażyło, dzięki temu będzie miękki i soczyste. Usmażonego kurczaka odłóż na talerz. Na tą samą patelnię wrzuć cebulę, chwilę przesmaż, dodaj czosnek, pomieszaj i przesmażaj jeszcze 1-2 minuty. Zdejmij z patelni na talerz. Na koniec wrzuć papryki i także podsmażaj na mocnym ogniu. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich przygotowaną wcześniej cebulkę oraz kurczaka. Wymieszaj całość i przełóż danie na półmisek lub serwuj wprost z patelni. Udekoruj ćwiartkami limonki i posiekanym szczypiorkiem.
Obok naczynia z fajitas postaw talerz na tortillami, nachosami i sosem jogurtowym. Możesz także ustawić własne dodatki. Fajitas jedz widelcem lub wkładaj w środek tortilli i zawijaj. Danie najlepiej smakuje na ciepło.