Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana dorada

Faszerowana dorada

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5017

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Faszerowana dorada"

Składniki

  • 1 wypatroszona dorada
  • 1 łyżka soku cytrynowego. 1 cebula
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 250 ml piwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy . Sos: 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • papryka słodka
  • sól morska
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki masła
  • świeży rozmaryn
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowana dorada

Przygotowanie

  1. Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą oraz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na pół godziny.

  2. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  3. Po chwili wsyp kaszę gryczaną i zalej całość piwem. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż płyn odparuje. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

  4. Na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę oraz śmietanę i przygotuj sos, dosypując sól morską, pieprz, paprykę oraz cukier.

  5. Nafaszeruj rybę mieszanką cebulową-gryczaną. Wierzch posmaruj oliwą. Przełóż doradę do dużego naczynia żaroodpornego i obok niej wlej sos.

  6. Piecz potrawę 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotową udekoruj świeżym rozmarynem.

  7. Sylwia Ładyga z Węgrzyc Wielkich

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń