Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Faszerowana dorada"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1285
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5811
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8823
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18429
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1285
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5811
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8823
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18429
Składniki
Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą oraz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na pół godziny.
Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Po chwili wsyp kaszę gryczaną i zalej całość piwem. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż płyn odparuje. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę oraz śmietanę i przygotuj sos, dosypując sól morską, pieprz, paprykę oraz cukier.
Nafaszeruj rybę mieszanką cebulową-gryczaną. Wierzch posmaruj oliwą. Przełóż doradę do dużego naczynia żaroodpornego i obok niej wlej sos.
Piecz potrawę 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotową udekoruj świeżym rozmarynem.
Sylwia Ładyga z Węgrzyc WielkichŹródło: Super TV