Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dietetyczne, proste, szybkie danie.
Może tak trudno wygląda ale w praktyce jest to bardzo proste danie. Pomieszan...
Odsłon: 364
Przepis na pyszną, letnią i orzeźwiającą sałatkę makaronową. Połączenie wędzo...
Odsłon: 44
Może tak trudno wygląda ale w praktyce jest to bardzo proste danie. Pomieszan...
Odsłon: 364
Przepis na pyszną, letnią i orzeźwiającą sałatkę makaronową. Połączenie wędzo...
Odsłon: 44
Składniki
Pieczarki i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, doprawiając solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Podsmażone pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki, a na patelnię z rozgrzanym masełkiem wrzucamy szpinak i czekamy aż większość wody odparuje.
Szpinak doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, dodajemy też śmietanę.
Pod koniec do szpinaku dodajemy pokrojony na drobniejsze kawałeczki ser pleśniowy i trzymamy na ogniu do czasu jego rozpuszczenia. Dodajemy do wcześniej odstawionych pieczarek i mieszamy.
Od pomidorów odkrajamy "czapeczkę", wydrążamy środek, twarde części możemy dodać do pieczarek ze szpinakami, po czym całą mieszanką faszerujemy nasze pomidory.
Przykrywamy pomidory odkrojoną "czapeczką" wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok.10 minut, aż pomidory zaczną pękać. Wtedy możemy je wyjąć.
Na koniec możemy je posypać tartym żółtym serem i przyozdobić listkiem świeżej pietruszki. Ja osobiście do całej mieszanki dodałem jeszcze pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę czerwoną, oraz jedną papryczkę piri-piri dla zaostrzenia smaku. Ale to wiadomo według własnego uznania. Podałem je z kotletem schabowym, ale możemy też oczywiście wymyślić do nich własny dodatek, lub podawać je same.
SMACZNEGO ! :-)