Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowany kurczak z papryką i pieczarkami

Faszerowany kurczak z papryką i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6584

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Faszerowany kurczak z papryką i pieczarkami"

Składniki

  • cały kurczak (ok. 1
  • 7 kg)
  • cebula
  • strąk czerwonej papryki
  • 50 dag pieczarek
  • marchewka
  • przyprawa do kurczaka
  • lubczyk
  • ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowany kurczak z papryką i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Tuszkę kurczaka umyj, odetnij ostre końce skrzydełek. Od zewnątrz i od wewnątrz natrzyj mięso przyprawą do kurczaka oraz mieloną papryką. Odstaw.

  2. Oczyść strąk papryki, cebulę, pieczarki. Miąższ papryki oraz cebulę pokrój w kostkę, pieczarki – w cienkie półplasterki (część pieczarek zachowaj w całości).

  3. Rozgrzej olej i podsmaż przygotowane . Przypraw solą, pieprzem. Farszem napełnij tuszkę. Zepnij wykałaczkami, obsyp lubczykiem.

  4. Ułóż kurczaka na blaszce (albo w naczyniu żaroodpornym). Obłóż mięso pokrojoną marchewką oraz pieczarkami. Nakryj folią aluminiową. Piecz ok. 90 min w temp. 200°C. Pod koniec pieczenia zdejmij folię, aby skórka się zrumieniła.

  5. Wioletta Szczepańska z Mroczna

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń