Do góry

Dania główne Przepis na:

Fileciki z soli w ostrym sosie

Fileciki z soli w ostrym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Fileciki z soli w ostrym sosie"

Składniki

  • 4 filety z soli
  • 2 dag migdałów w płatkach
  • sok z cytryny
  • 2 duże cebule
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka trawy cytrynowej
  • olej
  • sos rybny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 6 zł

  2. Filety z soli rozmroź, osusz. Każdy płat przekrój wzdłuż na połówki. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Migdały w płatkach upraż na patelni bez tłuszczu. Odłóż na bok.

  3. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Cebule obierz, poszatkuj w piórka. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż, mieszając 2 minuty. Posyp cukrem. Dalej smaż, mieszając, aż cebula się skarmelizuje. Zdejmij z patelni, wymieszaj z uprażonymi migdałami.

  4. Cebulę z migdałami rozłóż na filecikach z soli, zwiń roladki. Zepnij je wykałaczkami. Roladki owiń w kawałki folii aluminiowej. Powstałe pakieciki ustaw na blasze w piekarniku. Piecz ok. 30 min w 180 st.

  5. Do rondla wlej łyżkę oleju, przesmaż pastę curry. Zalej mleczkiem kokosowym. Gotuj, mieszając, aż sos się lekko zredukuje. Dopraw go do smaku trawą cytrynową, sosem rybnym i sokiem z cytryny. Podawaj do roladek.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń