Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszne danie, masło dodaje niesamowitego smaku do wszystkich składników, delikatne i zdrowe
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 560
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 560
Składniki
Filety z kurczaka umyć, obtłuc, posolić i popieprzyć. Następnie smażyć na oliwce z oliwek około 20 minut, aż przybiorą delikatnie brązowego koloru. Podczas, gdy smażą się filety, obrać, umyć i pokroić warzywa. Najlepsze są trzy przeze mnie wymienione: brokuły, kalafior i marchewka, ale to zależy od wyobraźni twórczej kucharza i osób, które mają to danie konsumować. Warzywa nie muszą być świeże, tzn. mogą to być mrożonki, jest nawet taka mieszanka mrożonek z tymi warzywami. W obu przypadkach warzywa wrzucamy na patelnie na rozgrzaną oliwkę z oliwek, solimy i pieprzymy je. (Jeżeli postanowiliśmy wybrać świeże warzywa, najlepiej jest przez parę minut pogotować je wcześniej lub ugotować na parze, ale nie dłużej niż 5 minut) W międzyczasie gotować ryż przez okres czasu podany na opakowaniu producenta(można dodać do niego szczyptę Warzywka/Jarzynki/Kucharka). Gdy usmażą się filety włożyć je do garczka o podwójnym dnie, położyć pare plastrów masła na wierzchu i pod przykryciem gotować na niewielkim ogniu, aby masło się nie przypaliło. Gdy warzywa będą już miękkie (zwykle ich przygotowanie trwa ok 20 min) również dodać do nich masło. Aby dodać smaku można wrzucić ugotowany ryż na patelnię z masłem i przez chwilę smażyć. Wszystko podawać wedle uznania - ryż i warzywa mogą być wcześniej zmieszane ze sobą lub być osobno. Smacznego!