Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25121
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25121
Składniki
Przebrać świeży szpinak, dokładnie opłukać, osączyć na sitku (szpinak mrożony rozmrozić). Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Umyć mięso, osuszyć natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu, smażyć filety na złoty kolor po 5minut z każdej strony. Następnie zdiąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Wsypać na patelnię łyżeczkę mielonej kolendry, wlać 1 1/2 szklanki rosołu. Dodać kwaśną śmietanę, dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu jeszcze 5min. Rozgrzać w garnku 3 łyżki tłuszczu, zeszklić cebulę. Wrzucić szpinak, dusić na średnim ogniu przez ok.5min.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tartą gałką muszkatałową. Przecedzić sos śmietanowy do drugiego garnka, zaprawić mąką.W tym celu zagnieść mąkę z resztą tłuszczu, uformować kulkę, wrzucić do sosu. Zagotować, zdiąć garnek z ognia. Rozbełtać żółtko z łyżką wody, dodać do gorącego sosu i doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na szpinaku. Polać odrobiną sosu, udekorować plasterkami z cytryny. Resztę sosu podawać w sosjerce.