Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne
Przebrać świeży szpinak, dokładnie opłukać, osączyć na sitku (szpinak mrożony rozmrozić). Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Umyć mięso, osuszyć natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu, smażyć filety na złoty kolor po 5minut z każdej strony. Następnie zdiąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Wsypać na patelnię łyżeczkę mielonej kolendry, wlać 1 1/2 szklanki rosołu. Dodać kwaśną śmietanę, dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu jeszcze 5min.
Rozgrzać w garnku 3 łyżki tłuszczu, zeszklić cebulę. Wrzucić szpinak, dusić na średnim ogniu przez ok.5min.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tartą gałką muszkatałową.
Przecedzić sos śmietanowy do drugiego garnka, zaprawić mąką.W tym celu zagnieść mąkę z resztą tłuszczu, uformować kulkę, wrzucić do sosu. Zagotować, zdiąć garnek z ognia.
Rozbełtać żółtko z łyżką wody, dodać do gorącego sosu i doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.
Pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na szpinaku. Polać odrobiną sosu, udekorować plasterkami z cytryny. Resztę sosu podawać w sosjerce.
Lubicie pierś z kurczaka ? mam dla was nowy przepis na zastosowanie go w form...
Odsłon: 10710
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11438
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 180
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 29
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mą...
Odsłon: 405
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 88
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11438
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 180
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 29
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mą...
Odsłon: 405
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 88
Składniki
Przebrać świeży szpinak, dokładnie opłukać, osączyć na sitku (szpinak mrożony rozmrozić). Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Umyć mięso, osuszyć natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu, smażyć filety na złoty kolor po 5minut z każdej strony. Następnie zdiąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Wsypać na patelnię łyżeczkę mielonej kolendry, wlać 1 1/2 szklanki rosołu. Dodać kwaśną śmietanę, dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu jeszcze 5min. Rozgrzać w garnku 3 łyżki tłuszczu, zeszklić cebulę. Wrzucić szpinak, dusić na średnim ogniu przez ok.5min.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tartą gałką muszkatałową. Przecedzić sos śmietanowy do drugiego garnka, zaprawić mąką.W tym celu zagnieść mąkę z resztą tłuszczu, uformować kulkę, wrzucić do sosu. Zagotować, zdiąć garnek z ognia. Rozbełtać żółtko z łyżką wody, dodać do gorącego sosu i doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na szpinaku. Polać odrobiną sosu, udekorować plasterkami z cytryny. Resztę sosu podawać w sosjerce.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Polędwiczki z indyka z suszonymi pomidorami
Dania główne
Matiasy z brokułami i ziemniakami
Dania główne
Kaczka nadziana mieszanką grzybów
Dania główne
Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi
Polędwiczki z indyka z suszonymi pomidorami
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 29
Matiasy z brokułami i ziemniakami
Sezon na matiasy dobiega końca, świetna okazja, aby jeszcze raz nacieszyć się...
Odsłon: 17