Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Flądra na pieczarkach"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Pieczarki dokładnie myję i kroję na niezbyt cienkie plasterki. Cebulę obieram, grubo siekam. Na patelni rozgrzewam masło, wkładam cebulę i smażę ją na szklisto. Do cebuli dokładam pieczarki, duszę je bez przykrycia jeszcze 2-3 minuty. Potem całość posypuję solą oraz pieprzem.
Filety z flądry myję i osuszam. Rybę skrapiam sokiem z cytryny. Układam na spodzie żaroodpornej formy. Na filetach rozkładam podduszone pieczarki z cebulą. Przecier pomidorowy przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz estragonem. Polewam w formie. Wierzch posypuję startym żółtym serem.
Zapiekankę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piekę przez 20 minut.
Gotową flądrę i pieczarki wykładam na talerze. Polewam sosem z dna formy. Danie dekoruję np. plasterkami cytryny i listkami natki pietruszki. Podaję z kawałkiem chrupiącej bagietki albo z ziemniakami.
<strong>Anna Sikorska z Suwałk</strong>Źródło: Naj