Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, szybkie i łatwe danie. Tzw. coś z niczego lub czystka ;)
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7682
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2865
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7682
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2865
Składniki
Wędlinę kroimy drobne paski. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy razem z papryką i cebulą na pół a następnie w paski (talarki). Ser trzemy na grubych oczkach.
Pokrojoną kiełbasę smażymy na patelni, przekładamy do garnka, gdzie dajemy też wędlinę. Na tym samym tłuszczu rumienimy cebulkę i dodajemy do garnka, dodając też paprykę. Zalewamy wszystko wodą, tak, aby zakryła składniki na jakieś 3 cm. Dodajemy koncentrat, rozgnieciony nożem (nie wyciśnięty) ząbek czosnku oraz wszystkie przyprawy.
Gotujemy na średnim ogniu ok 20 min, po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. śmietanę mieszamy z mąką i zaprawiamy forszmak. Po wyłączeniu gazu dodajemy ser żółty i mieszamy. Ser można też dodać każdemu indywidualnie do miseczki.