Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuskie pierożki"
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 530
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 992
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 186
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2716
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 530
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 992
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 186
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2716
Składniki
Pomidor natnij w kilku miejscach ostrym nożem, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Ser feta pokrój w małą kostkę.
Na patelni mocno rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj mięso, smaż na średnim ogniu ok. 5 minut. Dodaj pokrojonego pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano, mieszając smaż ok. 10 min. Do wystudzonego mięsa dodaj oliwki oraz ser feta. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą.
Z ciasta francuskiego wytnij 8 kwadratów. Na każdym rozłóż nadzienie i złóż kwadrat po przekątnej, tworząc trójkąt. Brzegi ciasta przyciśnij widelcem. Pierożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 10-12 minut w temperaturze 200°C.
40 minut. Sztuka: 290 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie