Do góry

Dania główne Przepis na:

Francuskie pierożki

Francuskie pierożki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Francuskie pierożki"

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 średni pomidor
  • 7 dag sera feta
  • 10 oliwek zielonych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Francuskie pierożki

Przygotowanie

  1. Pomidor natnij w kilku miejscach ostrym nożem, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Ser feta pokrój w małą kostkę.

  2. Na patelni mocno rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj mięso, smaż na średnim ogniu ok. 5 minut. Dodaj pokrojonego pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano, mieszając smaż ok. 10 min. Do wystudzonego mięsa dodaj oliwki oraz ser feta. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. 

  3. Z ciasta francuskiego wytnij 8 kwadratów. Na każdym rozłóż nadzienie i złóż kwadrat po przekątnej, tworząc trójkąt. Brzegi ciasta przyciśnij widelcem. Pierożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 10-12 minut w temperaturze 200°C.

  4. 40 minut. Sztuka: 290 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń