Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gazpacho (gaspaczo)"
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 133
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2450
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 133
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2450
Składniki
Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w temp. 200°C. Jeszcze gorące włóż do foliowej torebki, zakręć i odłóż na ok. 10 min. Gdy wystygną, usuń z nich skórki i pokrój w kostkę. Z chleba odetnij skórkę, miąższ zalej wodą, odstaw na ok. 5 min.
Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki. Przekrój, usuń pestki a miąższ pokrój w kostkę. Ogórek obierz ze skóry, pokrój w kostkę (4 łyżki odłóż do dekoracji). Cebulę drobno posiekaj.
Do wysokiego naczynia włóż paprykę, pomidory, ogórek, odciśnięty z nadmiaru wody chleb, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksuj blenderem na gładki mus. Wlej oliwę, ocet winny, sok pomidorowy oraz sok z cytryny, wymieszaj.
Dopraw solą, pieprzem oraz papryką chili. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj mocno schłodzony. Na wierzchu rozłóż ogórek.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie