Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gazpacho (gaspaczo)"
Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w temp. 200°C. Jeszcze gorące włóż do foliowej torebki, zakręć i odłóż na ok. 10 min. Gdy wystygną, usuń z nich skórki i pokrój w kostkę. Z chleba odetnij skórkę, miąższ zalej wodą, odstaw na ok. 5 min.
Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki. Przekrój, usuń pestki a miąższ pokrój w kostkę. Ogórek obierz ze skóry, pokrój w kostkę (4 łyżki odłóż do dekoracji). Cebulę drobno posiekaj.
Do wysokiego naczynia włóż paprykę, pomidory, ogórek, odciśnięty z nadmiaru wody chleb, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksuj blenderem na gładki mus. Wlej oliwę, ocet winny, sok pomidorowy oraz sok z cytryny, wymieszaj.
Dopraw solą, pieprzem oraz papryką chili. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj mocno schłodzony. Na wierzchu rozłóż ogórek.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Po gazpacho tradycyjnym (czerwonym) oraz gazpacho z buraków, czas na kolejny...
Odsłon: 642
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 268
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 488
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 86
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzi...
Odsłon: 565
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 277
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 268
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 488
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 86
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzi...
Odsłon: 565
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 277
Składniki
Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w temp. 200°C. Jeszcze gorące włóż do foliowej torebki, zakręć i odłóż na ok. 10 min. Gdy wystygną, usuń z nich skórki i pokrój w kostkę. Z chleba odetnij skórkę, miąższ zalej wodą, odstaw na ok. 5 min.
Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki. Przekrój, usuń pestki a miąższ pokrój w kostkę. Ogórek obierz ze skóry, pokrój w kostkę (4 łyżki odłóż do dekoracji). Cebulę drobno posiekaj.
Do wysokiego naczynia włóż paprykę, pomidory, ogórek, odciśnięty z nadmiaru wody chleb, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksuj blenderem na gładki mus. Wlej oliwę, ocet winny, sok pomidorowy oraz sok z cytryny, wymieszaj.
Dopraw solą, pieprzem oraz papryką chili. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj mocno schłodzony. Na wierzchu rozłóż ogórek.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Przepisy Dania główne
Dania główne
Gulasz wieprzowy z makaronem rurki.
Dania główne
Mielone z marchewką
Dania główne
Roladki schabowe z ziemniakami
Dania główne
Zapiekane fileciki z ziemniakami
Gulasz wieprzowy z makaronem rurki.
Gulasz ugotowany z szynki wieprzowej i warzyw, podany z makaronem rurki.
Odsłon: 100
Mielone z marchewką
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 83