Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gęś z kapustą i paluszkami"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1397
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2955
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1046
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1817
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1397
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2955
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1046
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1817
Składniki
Udka dzielę na części, posypuję solą i mąką, rumienię na rozgrzanym tłuszczu. Siekam drobno cebulę i czosnek, dodaję do mięsa. Szklę.
Szatkuję kapustę, zaprawiam winem lub octem i duszę. Pod koniec dodaję jabłka starte na tarce o grubych oczkach. Doprawiam solą i cukrem.
Na przygotowanej kapuście układam mięso i duszę tak długo, aż kapusta oraz gęsina zmiękną.
Ugotowane ziemniaki mielę, dodaję jajko, żółtko i masło. Doprawiam solą, pieprzem i gałką. Wyrabiam. Wyciskam masę rękawem cukierniczym na wyłożoną pergaminem blaszkę, formując paluszki. Smaruję roztrzepanym białkiem. Wstawiam do nagrzanego do 200oC piekarnika na 20 minut.Źródło: Kobieta i życie