Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęś z kaszą gryczaną

Gęś z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28020

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Gęś z kaszą gryczaną"

Składniki

  • 1 średniej wielkości gęś (ok. 3 kg)
  • 6 suszonych grzybów (borowików
  • podgrzybków)
  • po 1 marchwi i pietruszce
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1
  • 5 szklanki kaszy gryczanej
  • plasterek słoniny
  • 1 jajko
  • kilka gałązek natki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gęś z kaszą gryczaną

Przygotowanie

  1. Gęś opłucz, odetnij skrzydła. Włóż je do garnka razem z podrobami (jeśli są), zalej 4 szkl.osolonej wody. Dodaj suszone grzyby, obraną marchew, pietruszkę oraz cebulę. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia.

  2. Gdy wywar zredukuje się do 3 szklanek, przecedź go. Dodaj obgotowane i posiekane grzyby, gałązki natki, kaszę oraz pokrojoną w drobne kosteczki słoninę. Gotuj do momentu, aż kasza gryczana wchłonie płyn.

  3. Ostudzoną kaszę wymieszaj z jajkiem i masłem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Powstałym farszem napełnij gęś, otwór zszyj bawełnianą nicią. Tuszkę ułóż w brytfannie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st., piecz do zrumienienia.

  4. Zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz tyle godzin, ile ważyła gęś (ok. 3 godz.).

  5. Co pewien czas polewaj powstającym sosem. Z upieczonej gęsi wyjmij kaszę, tuszkę pokrój na porcje. Podajemy z kaszą. Dobrym dodatkiem będzie surówka lub sałatka z czerwonej kapusty.

  6. czas ok. 220 min; porcja – 790 kcal, cena 5,10 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń