Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gęś z kaszą gryczaną"
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2175
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2175
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Składniki
Gęś opłucz, odetnij skrzydła. Włóż je do garnka razem z podrobami (jeśli są), zalej 4 szkl.osolonej wody. Dodaj suszone grzyby, obraną marchew, pietruszkę oraz cebulę. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia.
Gdy wywar zredukuje się do 3 szklanek, przecedź go. Dodaj obgotowane i posiekane grzyby, gałązki natki, kaszę oraz pokrojoną w drobne kosteczki słoninę. Gotuj do momentu, aż kasza gryczana wchłonie płyn.
Ostudzoną kaszę wymieszaj z jajkiem i masłem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Powstałym farszem napełnij gęś, otwór zszyj bawełnianą nicią. Tuszkę ułóż w brytfannie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st., piecz do zrumienienia.
Zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz tyle godzin, ile ważyła gęś (ok. 3 godz.).
Co pewien czas polewaj powstającym sosem. Z upieczonej gęsi wyjmij kaszę, tuszkę pokrój na porcje. Podajemy z kaszą. Dobrym dodatkiem będzie surówka lub sałatka z czerwonej kapusty.
czas ok. 220 min; porcja – 790 kcal, cena 5,10 złŹródło: Świat kobiety