Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gęś zapiekana pod ciastem francuskim"
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1323
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 233
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1323
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 233
Składniki
Gęś oczyść z błon i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść masło i usmaż mięso. Marchewki i pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Pora i cebulę posiekaj drobno. Dodaj warzywa do mięsa, zalej wywarem, dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Dodaj mąkę, śmietanę oraz koperek i gotuj jeszcze 5 minut. W osobnym garnku ugotuj brukselkę, odcedź.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż ciastem francuskim, przełóż potrawkę i brukselkę. Całość zasłoń szczelnie ciastem, ponakłuwaj z góry widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień