Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki " szybkie "

Gołąbki  szybkie

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 109

Dodano:

Odsłon: 317

Smakują jak prawdziwe, zawijane w liście kapusty gołąbki. Jednak robi się je znacznie prościej i szybciej. Najsurowszym recenzentem jest mój wnuczek Olek. Jego opinia brzmi: PYSIA !

Składniki

  • 1 kg białej kapusty
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki kaszy manny ( suchej )
  • 1 1/2 szklanki ryżu ( suchego )
  • 4 jajka
  • vegeta, pieprz, sól
  • koncentrat pomidorowy
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki " szybkie "

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszać drobno posiekaną kapustę, mielone mięso ( np. łopatka wieprzowa, lub udziec indyczy ), kaszę mannę, ryż, jajka i przyprawy.

  2. Z powstałej masy formować kotlety ( gołąbki ) i obsmażać na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

  3. Gołąbki ułożyć w dużym rondlu warstwami, zalać ok. 2 litrami wody z rozpuszczonym koncentratem pomidorowym ( tak, aby przykryć gołąbki ). Dusić na małym ogniu ok. 45 minut.

  4. Podawać polane sosem pomidorowym z ziemniakami lub chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń