Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gołąbki z ziemniakami i mięsem"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 325
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 152
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 229
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 4620
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 163
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1156
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 325
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 152
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 229
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 4620
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 163
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1156
Składniki
120 min • Porcja 140 kcal • Koszt porcji 1,70 zł • Przepis na 10-11 porcji.
Ziemniaki obieram, opłukuję i gotuję. Następnie studzę i rozgniatam tłuczkiem. Pieczarki ścieram na tarce, podsmażam na rumiano na patelni z łyżką oleju. Łączę z ziemniakami. Dodaję mięso mielone, przyprawę do gołąbków, sól, posiekaną bazylię, pieprz. Dokładnie mieszam.
Z kapusty wycinam głąb, wkładam ją na chwilę do wrzątku, po czym zdejmuję liście, które już zmiękły. Odcinam zgrubienia, nakładam na liście farsz, zawijam je.
Formę do zapiekania, najlepiej z pokrywą, natłuszczam olejem. Układam ciasno gołąbki i przykrywam. Piekę godz. w temp. 200oC (grzanie góra-dół). Po godz. zdejmuję pokrywkę i dopiekam gołąbki jeszcze 15 min w temp. 180oC.
Przecier pomidorowy (zdecydowanie najlepiej smakuje domowy) podgrzewam w garnku na wolnym ogniu, doprawiam do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby. Gołąbki przekładam na talerze i podaję z sosem z pomidorów.Źródło: Kobieta i życie