Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sposobów jest wiele. Mój przepis jest sprawdzony. Jak ugotować jajko na miękko żeby zawsze było idealne? Jak ugotować jajko na miękko? Slyszalem o bardzo wielu patentach na ugotowanie jajka na miękko. Testowalem conajmniej kilkanaście, łącznie z zakupieniem urzadzenia wkłądanego do garka, które pilnuje żeby jajko faktycznie ugotowało się na miękko. Sposób jednak mojej mamy, która nauczyła mnie gotować jajko na miękko jest najlepszy - daje 98% skuteczność uzyskania jajka na miękko, w którym białko jest ścięte, żółtko płynne i nie zależy to praktycznie od tego czy jajko jest duże czy małe. Od tej pory już nigdy nie zapytacie, jak ugotować jajko na miękko :) Sposób na ugotowanie jajka na miękko: 1. Wkładamy jajka do pustego garnka 2. Zalewamy je woda w normalnej temperaturze - nie wrzątkiem i nie zimną - do pioziomu takiego żeby delikatnie unosiły się nad dnem 3. Stawiamy na gaz, płytę elektryczna - nie ma to znaczenia - ważne żeby ustawić od razu palnik na max 4. W momencie rozpoczęcia się gotowania (pierwsze duże bąble powietrza) uruchamiamy stoper - nie zmniejszamy siły palnika! 5. Po dokładnie 2 minutach i 45 sekundach, garnek zdejmujemy z palnika i do garka wlewamy zimną wodę. 6. Po 10 sekundach wyjmujemy jajka do miseczki Tak przygotowane jajka na miękko będą ciepłe, z miękkim żółtkiem i sciętym białkiem. Smacznego - polecam wypróbować! :)
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 723
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14633
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 723
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14633
Składniki