Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz wołowy"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Ewentualnie:
2-3 łyżki zielonego groszku lub kukurydzy, 2 łyżki mąki
Wołowinę umyj, dokładnie osusz i pokrój w paski lub dużą kostkę. Mięso oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cebule obierz z łupin, posiekaj drobno. Papryki przekrój na pół, wykrój gniazda nasienne, opłucz z pozostałych nasion, osusz i pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Kilka listków natki pietruszki odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj.
Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, przełóż ją do garnka i na tej samej patelni przesmaż partiami mięso oprószone mąką (powinno być usmażone z każdej strony). Wołowinę przełóż do garnka z cebulą, dopraw papryką, dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie, zalej wodą, aby mięso było w niej zanurzone w całości. Gotuj do miękkości mięsa.
Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, natkę pietruszki oraz pokrojoną paprykę. Jeśli gulasz przygotowujesz z kukurydzą lub groszkiem, dodaj je teraz.
Gulasz po dodaniu przecieru i warzyw duś jeszcze 15-20 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub makaronem, przybrany świeżą natką.
90 minut Porcja: 345 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie