Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 154

Wypróbowany przepis na "Gulasz wołowy"

Składniki

  • 75 dag wołowiny zadniej
  • 2 cebule
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ewentualnie:

  2. 2-3 łyżki zielonego groszku lub kukurydzy, 2 łyżki mąki

  3. Wołowinę umyj, dokładnie osusz i pokrój w paski lub dużą kostkę. Mięso oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cebule obierz z łupin, posiekaj drobno. Papryki przekrój na pół, wykrój gniazda nasienne, opłucz z pozostałych nasion, osusz i pokrój w niezbyt dużą kostkę.

  4. Kilka listków natki pietruszki odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj.

  5. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, przełóż ją do garnka i na tej samej patelni przesmaż partiami mięso oprószone mąką (powinno być usmażone z każdej strony). Wołowinę przełóż do garnka z cebulą, dopraw papryką, dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie, zalej wodą, aby mięso było w niej zanurzone w całości. Gotuj do miękkości mięsa.

  6. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, natkę pietruszki oraz pokrojoną paprykę. Jeśli gulasz przygotowujesz z kukurydzą lub groszkiem, dodaj je teraz.

  7. Gulasz po dodaniu przecieru i warzyw duś jeszcze 15-20 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub makaronem, przybrany świeżą natką.

  8. 90 minut Porcja: 345 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń