Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Hiszpańska tortilla"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1474
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1655
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1474
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1655
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Składniki
Ziemniaki wyszoruj. Włóż do garnka, zalej wodą, lekko posól. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 min (powinny pozostać lekko twardawe). Odcedź i wystudź. Następnie obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
Cukinię umyj, osusz, też pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, osusz (nie musisz ich obierać ze skórki), pokrój w ćwiartki. Do miski wbij jajka, dodaj tymianek, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej mleko, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki, mieszając smaż aż odparuje z nich cały płyn. Następnie dodaj cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż około 3 minuty. Na koniec dodaj pokrojone ziemniaki, wymieszaj.
Całość zalej masą jajeczno-mleczną. Smaż na małym ogniu 10-15 minut. Co jakiś czas podważaj boki tortilli, aby masa, która jeszcze się nie ścięła spływała na patelnię.
Gdy już masa jajeczna całkowicie się zetnie, zsuń tortillę z patelni na talerz lub deskę i odstaw na 2-3 min, by przestygła. Pokrój w trójkąty. Podawaj na ciepło lub zimno.
50 minut. Porcja: 280 kilokalorii.
Tortillę można upiec w piekarniku – 20-25 min w temperaturze 180°C.Źródło: Świat i Ludzie