Do góry

Dania główne Przepis na:

Jajecznica z kopytkami

Jajecznica z kopytkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3819

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Jajecznica z kopytkami"

Składniki

  • 1 kg sypkich ziemniaków
  • ok. 30 dag mąki pszennej
  • 2 małe jajka lub jedno duże
  • sól. Jajecznica: 3 cebule
  • 4 jajka
  • pieprz
  • sól
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jajecznica z kopytkami

Przygotowanie

  1. Obierz, opłucz i ugotuj ziemniaki. Odcedź i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce.

  2. Przełóż na stolnicę. Wsyp mąkę, szczyptę soli, wbij jajka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj cieniutkie wałeczki, potnij na skośne kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.

  3. Cebule obierz, drobniutko posiekaj. Rozgrzej olej i zrumień na złoty kolor. Włóż na patelnię kopytka i smaż, aż będą chrupiące.

  4. Roztrzep jajka, polej kopytka i smaż aż masa jajeczna się zetnie. Oprósz solą oraz pieprzem, podaj od razu na stół, np. z sałatką z pomidorów.

  5. Taką jajecznicę z cebulką możesz także przygotować z makaronem, który pozostał z obiadu.

  6. Porcje 6. Przygot. 75 min. Cena 0,70 zł. Kalorie 390 kcal.

  7. Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń