Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jak przyrządzić idealny stek"
        
        
        
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231758
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4961
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36381
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231758
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4961
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36381
        
        Składniki
Przygotuj grill lub patelnię grillową (temperatura patelni: co najmniej 150°C). Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra- -dół). Mięso pokrój na porcje – kotlety o grubości ok. 3-5 cm (możesz też kupić gotowe, pokrojone już kotlety, skrócisz czas przygotowania).
Kotlety oczyść, lekko wygłaszcz je dłonią (nabiorą właściwszej temperatury). Patelnię lub ruszt natłuść, aby mięso się do nich nie przyklejało, używając masła klarowanego lub oleju rzepakowego (znoszą dobrze wysokie temperatury, zwykłe masło lub oliwa spalą się).
Mięso obróć szczypcami. Nie używaj do tego celu widelca (mięsa nie można nakłuwać, bo wycieknie z niego sok). Smaż z drugiej strony, zgodnie z zaplanowanym stopniem wysmażenia. Zdejmij mięso (pozwól mu odpocząć – patrz ramka). Podaj np. z purée i pieczarkami.
Mięso smaż na przygotowanym ruszcie (lub na grillowej patelni), nie przesuwając go i nie ruszając. Czas smażenia zależy od tego, jaki stopień przygotowania mięsa zamierzasz osiągnąć (patrz ramka z przekrojami steków u góry po prawej stronie).Źródło: Świat kobiety