Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jak przyrządzić idealny stek"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5662
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 952
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35784
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 106
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5662
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 952
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35784
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 106
Składniki
Przygotuj grill lub patelnię grillową (temperatura patelni: co najmniej 150°C). Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra- -dół). Mięso pokrój na porcje – kotlety o grubości ok. 3-5 cm (możesz też kupić gotowe, pokrojone już kotlety, skrócisz czas przygotowania).
Kotlety oczyść, lekko wygłaszcz je dłonią (nabiorą właściwszej temperatury). Patelnię lub ruszt natłuść, aby mięso się do nich nie przyklejało, używając masła klarowanego lub oleju rzepakowego (znoszą dobrze wysokie temperatury, zwykłe masło lub oliwa spalą się).
Mięso obróć szczypcami. Nie używaj do tego celu widelca (mięsa nie można nakłuwać, bo wycieknie z niego sok). Smaż z drugiej strony, zgodnie z zaplanowanym stopniem wysmażenia. Zdejmij mięso (pozwól mu odpocząć – patrz ramka). Podaj np. z purée i pieczarkami.
Mięso smaż na przygotowanym ruszcie (lub na grillowej patelni), nie przesuwając go i nie ruszając. Czas smażenia zależy od tego, jaki stopień przygotowania mięsa zamierzasz osiągnąć (patrz ramka z przekrojami steków u góry po prawej stronie).Źródło: Świat kobiety