Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jak przyrządzić idealny stek"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 469
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 188
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 469
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 188
Składniki
Przygotuj grill lub patelnię grillową (temperatura patelni: co najmniej 150°C). Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra- -dół). Mięso pokrój na porcje – kotlety o grubości ok. 3-5 cm (możesz też kupić gotowe, pokrojone już kotlety, skrócisz czas przygotowania).
Kotlety oczyść, lekko wygłaszcz je dłonią (nabiorą właściwszej temperatury). Patelnię lub ruszt natłuść, aby mięso się do nich nie przyklejało, używając masła klarowanego lub oleju rzepakowego (znoszą dobrze wysokie temperatury, zwykłe masło lub oliwa spalą się).
Mięso obróć szczypcami. Nie używaj do tego celu widelca (mięsa nie można nakłuwać, bo wycieknie z niego sok). Smaż z drugiej strony, zgodnie z zaplanowanym stopniem wysmażenia. Zdejmij mięso (pozwól mu odpocząć – patrz ramka). Podaj np. z purée i pieczarkami.
Mięso smaż na przygotowanym ruszcie (lub na grillowej patelni), nie przesuwając go i nie ruszając. Czas smażenia zależy od tego, jaki stopień przygotowania mięsa zamierzasz osiągnąć (patrz ramka z przekrojami steków u góry po prawej stronie).Źródło: Świat kobiety