Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kanapkowe sushi"
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 706
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 46
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 706
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 46
Składniki
Ryż zalej zimną wodą, pozostaw na 3 min. Odlej na sicie. Powtórz całą czynność jeszcze dwa razy. Przepłukany ryż włóż do garnka, zalej 750 ml wody, doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut.
Garnek zdejmij z ognia, odstaw na kolejne 10 minut. Wymieszaj ocet ryżowy, cukier i pół łyżeczki soli. Powstałą mieszankę wlej do ryżu, wymieszaj dokładnie.
Marchew obierz, opłucz, bardzo drobno posiekaj. Umieść na sicie, sparz wrzątkiem. Odstaw do ostudzenia. Umyte kawałki papryk i ogórek posiekaj w kosteczkę. W ten sam sposób pokrój imbir.
Suszone płaty nori rozłóż jeden obok drugiego. Na każdym umieść 1/4 porcji ciepłego ryżu, wyrównaj powierzchnię. Na dwóch rozłóż marchew, paprykę, ogórek i marynowany imbir. Przykryj pozostałymi dwoma plastrami z ryżem, dociśnij. Pokrój na porcje, udekoruj rzeżuchą.
porcje, czas ok. 45 min; porcja – 410 kcal, cena 3,20 zł.
Marynowany imbir (biały lub, łagodniejszy, różowy) często podawany jest w osobnych miseczkach. Jego jedzenie służy do oczyszczenia kubków smakowych przed kolejną porcją sushi.Źródło: Świat kobiety