Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karkówka z miodem, musztardą i goździkami"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Składniki
Przygotuj bejcę do pieczeni: wymieszaj na gładką masę miód z musztardą, keczupem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Cały czas mieszając, powoli wlewaj oliwę. Bejca powinna mieć konsystencję majonezu. Gotową odstaw na kwadrans, aby smaki się przegryzły.
Mięso opłucz, osusz i równomiernie naszpikuj goździkami. Całą powierzchnię dokładnie posmaruj przygotowaną bejcą. Mięso przykryj i na całą noc wstaw do lodówki.
Następnego dnia włóż mięso do brytfanki. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso jeszcze 50-55 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie skrapiaj gorącą wodą.
Do mięsa możesz osobno podać sos. Wywar, który się wytworzył podczas pieczenia zagotuj i zagęść łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zimnej wodzie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Można go również zabielić śmietaną.
40 minut, Porcja: 334 kcal, Koszt porcji :ok. 3 zł, Przepis dla 6 osóbŹródło: Kobieta i życie