Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karkówka z miodem, musztardą i goździkami"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 103
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31258
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 103
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31258
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Składniki
Przygotuj bejcę do pieczeni: wymieszaj na gładką masę miód z musztardą, keczupem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Cały czas mieszając, powoli wlewaj oliwę. Bejca powinna mieć konsystencję majonezu. Gotową odstaw na kwadrans, aby smaki się przegryzły.
Mięso opłucz, osusz i równomiernie naszpikuj goździkami. Całą powierzchnię dokładnie posmaruj przygotowaną bejcą. Mięso przykryj i na całą noc wstaw do lodówki.
Następnego dnia włóż mięso do brytfanki. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso jeszcze 50-55 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie skrapiaj gorącą wodą.
Do mięsa możesz osobno podać sos. Wywar, który się wytworzył podczas pieczenia zagotuj i zagęść łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zimnej wodzie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Można go również zabielić śmietaną.
40 minut, Porcja: 334 kcal, Koszt porcji :ok. 3 zł, Przepis dla 6 osóbŹródło: Kobieta i życie