Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karkówka z miodem, musztardą i goździkami"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22354
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13962
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4354
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43325
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 537
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 469
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22354
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13962
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4354
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43325
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 537
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 469
Składniki
Przygotuj bejcę do pieczeni: wymieszaj na gładką masę miód z musztardą, keczupem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Cały czas mieszając, powoli wlewaj oliwę. Bejca powinna mieć konsystencję majonezu. Gotową odstaw na kwadrans, aby smaki się przegryzły.
Mięso opłucz, osusz i równomiernie naszpikuj goździkami. Całą powierzchnię dokładnie posmaruj przygotowaną bejcą. Mięso przykryj i na całą noc wstaw do lodówki.
Następnego dnia włóż mięso do brytfanki. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso jeszcze 50-55 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie skrapiaj gorącą wodą.
Do mięsa możesz osobno podać sos. Wywar, który się wytworzył podczas pieczenia zagotuj i zagęść łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zimnej wodzie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Można go również zabielić śmietaną.
40 minut, Porcja: 334 kcal, Koszt porcji :ok. 3 zł, Przepis dla 6 osóbŹródło: Kobieta i życie