Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka z miodem, musztardą i goździkami

Karkówka z miodem, musztardą i goździkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 70

Smaczny pomysł na "Karkówka z miodem, musztardą i goździkami"

Składniki

  • 1
  • 2 kg karkówki bez kości
  • 20 goździków. Dodatki i przyprawy: 2 łyżki jasnego płynnego miodu
  • łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki ostrego keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka z miodem, musztardą i goździkami

Przygotowanie

  1. Przygotuj bejcę do pieczeni: wymieszaj na gładką masę miód z musztardą, keczupem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Cały czas mieszając, powoli wlewaj oliwę. Bejca powinna mieć konsystencję majonezu. Gotową odstaw na kwadrans, aby smaki się przegryzły.

  2. Mięso opłucz, osusz i równomiernie naszpikuj goździkami. Całą powierzchnię dokładnie posmaruj przygotowaną bejcą. Mięso przykryj i na całą noc wstaw do lodówki.

  3. Następnego dnia włóż mięso do brytfanki. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso jeszcze 50-55 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie skrapiaj gorącą wodą.

  4. Do mięsa możesz osobno podać sos. Wywar, który się wytworzył podczas pieczenia zagotuj i zagęść łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zimnej wodzie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Można go również zabielić śmietaną.

  5. 40 minut, Porcja: 334 kcal, Koszt porcji :ok. 3 zł, Przepis dla 6 osób

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń