Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karmelowe udka z ryżem"
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł
Cukier rozpuszczamy w szerokim rondlu, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Udka kurczaka myjemy, osuszamy, układamy w rondlu na karmelu i posypujemy przyprawą. Polewamy sosem sojowym i dusimy 40 minut, często obracając, by udka równomiernie się upiekły i zbrązowiały.
Ryż płuczemy, osączamy, gotujemy w osolonej wodzie. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a pozostałe obrane warzywa w ukośne talarki.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa. Mieszając, smażymy na dość silnym ogniu 15 minut. Dodajemy ziarna sezamu i słonecznika, smażymy jeszcze 2 minuty. Na koniec warzywa mieszamy z ryżem. Wykładamy na półmisek, na ryżu kładziemy udka. Podajemy.
Wartość odżywcza jednej porcji 286 kcal Białko 15,5 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 33 gŹródło: Rewia
Kajmak, karmel to nieodłączne elementy świątecznego mazurka. Ale czy sprawdzi...
Odsłon: 57
Udka w aromatycznym sosie musztardowym z pieczarkami mogą gościć na naszym św...
Odsłon: 3922
Bardzo mi się podobała sałatka zamieszczona na forum przez Smakera i postanow...
Odsłon: 242
Bardzo mi się podobała sałatka zamieszczona na forum przez Smakera i postanow...
Odsłon: 242
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł
Cukier rozpuszczamy w szerokim rondlu, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Udka kurczaka myjemy, osuszamy, układamy w rondlu na karmelu i posypujemy przyprawą. Polewamy sosem sojowym i dusimy 40 minut, często obracając, by udka równomiernie się upiekły i zbrązowiały.
Ryż płuczemy, osączamy, gotujemy w osolonej wodzie. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a pozostałe obrane warzywa w ukośne talarki.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa. Mieszając, smażymy na dość silnym ogniu 15 minut. Dodajemy ziarna sezamu i słonecznika, smażymy jeszcze 2 minuty. Na koniec warzywa mieszamy z ryżem. Wykładamy na półmisek, na ryżu kładziemy udka. Podajemy.
Wartość odżywcza jednej porcji 286 kcal Białko 15,5 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 33 gŹródło: Rewia
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burgery wołowe z grilla
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Burgery wołowe z grilla
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 24
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 266