Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 33
Dodano: 05.01.2012
Odsłon: 18077
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Karpia myjemy,odcinamy ogon,głowę,kroimy w dzwonka,skrapiamy sokiem z cytryny,odstawiamy.
Warzywa obieramy,myjemy,wkładamy do garnka,zalewamy 4 szklankami wody,dodajemy dzwonka karpia, przyprawy do smaku,kostkę rosołową,gotujemy około 15 min.
Karpia wyjmujemy,dodajemy resztki rybne ( głowę płetwy, ogon). Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 35 minut.
Cebulę kroimy w kostkę,parzymy w małej części wywaru,odstawiamy.
Ubijamy białko,dodajemy do schłodzonego wywaru,gotujemy.
Przecedzamy wszystko,dodajemy rodzynki,żelatynę.Mieszamy,odstawiamy do przestygnięcia.
Dzwonka karpia posypujemy pokrojoną i sparzoną cebulą,zalewamy chłodną,płynną galaretą.Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

aisuri 21 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
KARP W GALARECIE po ŻYDOWSKUKarpia pokroić w dzwonka (zostawić także łby) dzień przed wigilią wszystko posolić i lekko pocukrować
Na 3 l wody ugotować wywar warzywny z:
4 marchewki
4 pietruszki
2 pory
6 cebul
10 dag rodzynek
Gdy będę miekkie odcedzic warzywa juz nie bedą potrzebne Tylko marchew i rodzynki zostawić do dekoracji
Do wywaru z warzyw wlać około 1/2 litra octu i 15 łyżek cukru oraz płaską łyżkę soli ( wywar ma być bardzo mocno słodko - kwaśny
Rybę opłukać i wrzucać na gotujący sie wywar najpier łby które gotowac 1/2 godz następnie dzwonka karpia po 15 min (dzwonko powinno mić około 5-6 cm szer)
Ugotowana rybę układać na półmiski
Do wywaru dodać żelatynę zagotować nastepnie przelać przez sitko , żeby galareta była czyst i zalać nią rybę
SMACZNEGO
0 Kto głosował? | Odpowiedz