Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp w sosie piernikowo-miodowym

Karp w sosie piernikowo-miodowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 83

Czy ktoś wyobraża sobie święta bez karpia? Chyba nie, choć niektórzy narzekają, że ryba a ta za dużo ości, inni, że smakuję mułem, a jeszcze innym nie smakuję ta ryba w wersji smażonej. Ja proponuję karpia gotowanego w słodkim i świątecznym pod każdym względem sosie.

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Karp w sosie piernikowo-miodowym

Przygotowanie

  1. Płat z karpia, kroimy na mniejsze kawałki, solimy i skrapiamy cytryna. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  2. Warzywa kroimy. Cebulę przysmażamy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą, po czym doprawiamy. Gotujemy godzinę, a następnie wkładamy do bulionu karpia. Gotujemy na małym ogniu 30-40 min, nie dopuszczając by ryba się rozpadła.

  3. W tym czasie odlewamy szklankę bulionu. W garnku rozpuszczamy miód, wlewamy biulion, dodajemy przyprawy i starty piernik. Gotujemy do zagęszczenia.
    Wyjmujemy karpia i polewamy go naszym piernikowo-miodowym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń