Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy ktoś wyobraża sobie święta bez karpia? Chyba nie, choć niektórzy narzekają, że ryba a ta za dużo ości, inni, że smakuję mułem, a jeszcze innym nie smakuję ta ryba w wersji smażonej. Ja proponuję karpia gotowanego w słodkim i świątecznym pod każdym względem sosie.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7931
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1226
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13698
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7931
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1226
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13698
Składniki
Płat z karpia, kroimy na mniejsze kawałki, solimy i skrapiamy cytryna. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Warzywa kroimy. Cebulę przysmażamy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą, po czym doprawiamy. Gotujemy godzinę, a następnie wkładamy do bulionu karpia. Gotujemy na małym ogniu 30-40 min, nie dopuszczając by ryba się rozpadła.
W tym czasie odlewamy szklankę bulionu. W garnku rozpuszczamy miód, wlewamy biulion, dodajemy przyprawy i starty piernik. Gotujemy do zagęszczenia. Wyjmujemy karpia i polewamy go naszym piernikowo-miodowym sosem.