Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kąski kurczaka z brukselką i szalotkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 166
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 166
Składniki
Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Szalotki obierz, posiekaj. Brukselkę oczyść, dobrze umyj. Potem włóż do lekko posolonego wrzątku i gotuj 10 minut, odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz. Przestudzone brukselki pokrój na połówki. Pieczarki oczyść. Majeranek opłucz, osusz, porwij na kawałki.
Ziemniaki oraz buraczki obierz i umyj. Ziemniaki pokrój na kawałeczki, a buraki w plasterki. Rozdrobnione warzywa posyp solą i pieprzem, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Blachę posmaruj pozostałą oliwą. Rozłóż na niej ziemniaki i buraczki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 20-25 minut.
Rozgrzej olej, podsmaż na nim szalotki i pieczarki. Dołóż kurczaka. Smaż dalej, aż mięso się zrumieni. Dolej bulion oraz śmietanę. Duś 10 minut. Wrzuć brukselki. Przypraw. Udekoruj majerankiem. Podawaj z pieczonymi warzywami.
ok. 1 godziny i 15 minut . 1 porcja 740 kcal.Źródło: Tina