Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 35
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 26
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 35
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 26
Składniki
Składniki na 4 porcje • 3 cebule • po 2 lyzki masla i maki • 500 ml mleka • 3 liscie laurowe • sol • pieprz • szczypta galki muszkatolowej • 3 lyzki gestej smietany • 1 lyzeczka soku z cytryny • 2 zabki czosnku • 4 lyzki oliwy • 30 dag mielonej wolowiny • 1 duza puszka pomidorow w zalewie • 125 ml bulionu wolowego • 25 dag ciasta na lasagne • 3 lyzki startego parmezanu • 2-3 lyzki oliwek z papryka Etapy przygotowania Przygotowac sos beszamelowy: 1 cebule obrac, posiekac. Zeszklic na masle, oproszyc maka, zasmazyc. Stopniowo dolewac gorace mleko, caly czas mieszajac. Do sosu dodac 1 lisc laurowy, sol, pieprz i galke muszkatolowa. Gotowac ok. 20 min. na malym ogniu, przecedzic, wymieszac ze smietana i sokiem z cytryny.
Pozostale cebule i czosnek obrac, posiekac, przesmazyc na lyzce oliwy. Dodac mieso, smazyc 4-5 min. Zalac bulionem, przykryc, dusic 45 min. na malym ogniu.
Wlac pomidory wraz z zalewa i rozgniesc je tluczkiem. Doprawic sola i pieprzem, dodac liscie laurowe. Gotowac ok. 30 min., na malym ogniu bez przykrycia.
W natluszczonej formie ukladac warstwami ciasto, beszamel, mieso w sosie pomidorowym. Wierzch posypac parmezanem, skropic pozostala oliwa.
Zapiekac 40 min. w temp. 200°C. Udekorowac oliwkami z papryka pokrojonymi w plasterki.
Guten Appetit!