Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Klopsiki w sosie pomidorowym z cieciorką"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 894
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 894
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Por oczyść, opłucz, pokrój w półtalarki. Seler naciowy oczyść, opłucz i potnij w plasterki. W rondlu rozgrzej 3 łyżki oliwy.
Zeszklij na niej por, seler naciowy oraz połowę cebuli i czosnku. Dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem, cukrem (jeśli lubisz pikantny smak, dodaj także mieloną ostrą papry kę). Przykryj naczynie, zmniejsz ogień i duś sos ok. 5 min.
Do mięsa mielonego dodaj pozostałą cebulę oraz czosnek. Wsyp tartą bułkę, wbij jajko. Masę przypraw solą, pieprzem oraz musztardą sarepską. Dobrze wyrób. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformuj z masy 12 klopsików. Usmaż je na rumiano na rozgrzanej oliwie.
Cieciorkę przesyp na sitko, przepłucz zimną wodą, osącz i dodaj do pomidorów razem z usmażonymi klopsikami. Gotuj wszystko jeszcze 5 min.
Tymianek opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek i posyp nimi gotowe danie.Źródło: Tina