Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski szpinakowe z serem ricotta to jeden z wariantów włoskich gnocchi. Wyglądają bardzo efektownie i jeszcze lepiej smakują. Są znakomitą propozycją obiadową dla wegetarian.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 137
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 137
Składniki
Odsącz ricottę z nadmiaru wody. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach parmezan. Rozdrobnij liście szpinaku i przesmaż je krótko na maśle klarowanym z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Poczekaj, aż szpinak przestygnie.
Połącz w misce szpinak, ricottę, ¾ ilości parmezanu i żółtka. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie stopniowo dodawaj do masy mąkę. Ciasto na kluski szpinakowe ma uzyskać dość zwartą konsystencję. Nie powinno się mocno kleić. Gotowe odstaw na pół godziny.
Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki o średnicy około 3-4 cm. Pokrój je na niewielkie kawałki. Każdy z nich lekko spłaszcz widelcem (lub innym narzędziem). Tak przygotowane kluski wrzucaj porcjami do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gotuj przez parę minut (około minutę od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Odcedź.
W międzyczasie przygotuj masło szałwiowe. Rozdrobnij listki szałwii i podsmaż na niewielkiej ilości masła klarowanego. Tak przygotowane wymieszaj z miękkim masłem i dosól do smaku. Podawaj kluski szpinakowe gorące, polane masłem szałwiowym i oprószone resztą parmezanu.