Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14910
Dodano: 02.12.2009
Odsłon: 4
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Ziemniaki obierz i opłucz. Następnie ugotuj w lekko posolonej wodzie. Odcedź i odstaw do wystudzenia. Zimne ziemniaki zmiel razem z twarogiem w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj żółtka, łyżkę masła i mąkę. Wsyp odrobinę soli do smaku. Wyrób ciasto.
Odrywaj niewielkie porcje ciasta i uformuj podłużne kluski. Włóż je do posolonej wrzącej wody. Gotuj kilka minut, do momentu wypłynięcia. Wyjmij i przełóż na talerz. Obok wyłóż pokrojone truskawki. Na patelni rozgrzej masło, wlej syrop i wrzuć wiórki. Sosem polej kluski.
Źródło: Na żywo
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)