Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z truskawkami

Kluski z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14910

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Kluski z truskawkami"

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag tłustego twarogu
  • 3 żółtka
  • łyżka masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • sól
  • 1/2 kg truskawek. Do posypania: 2 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kluski z truskawkami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i opłucz. Następnie ugotuj w lekko posolonej wodzie. Odcedź i odstaw do wystudzenia. Zimne ziemniaki zmiel razem z twarogiem w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj żółtka, łyżkę masła i mąkę. Wsyp odrobinę soli do smaku. Wyrób ciasto.

  2. Odrywaj niewielkie porcje ciasta i uformuj podłużne kluski. Włóż je do posolonej wrzącej wody. Gotuj kilka minut, do momentu wypłynięcia. Wyjmij i przełóż na talerz. Obok wyłóż pokrojone truskawki. Na patelni rozgrzej masło, wlej syrop i wrzuć wiórki. Sosem polej kluski.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń