Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki Izmir w sosie pomidorowym

Kotleciki Izmir w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 20

Dodano:

Odsłon: 732

Dietetyczne,proste TURCJA

Składniki

  • filet z kurczaka, 2 szt
  • marchew, 1 szt
  • jajko, 1 szt
  • bulka tarta, 1/4 szklanki
  • oregano, 2 plaskie lyzeczki
  • sol,pieprz
  • czosnek, 2 zabki
  • natka pietruszki posiekana, garsc
  • cebula, 1 szt
  • pomidory pelatti, 1 puszka
  • oliwa z oliwek, 1 lyzka do smazenia
  • cukier, 1 lyzka
  • bazylia, 2 lyzeczki
  • lisc laurowy, 2 szt
  • ziele angielskie, 5 -8 ziaren
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kotleciki Izmir w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Filet myjemy i mielimy,dodajemy marchew startą na grubych oczkach,jajo,bulke tarta,natke pietruszki,oregano i doprawiamy sola i pieprzem.Wyrabiamy na jednolita mase.Formujemy male kotleciki i ukladamy na blache do pieczenia .Podlewamy woda,dodajemy ziele i lisc laurowy,delikatnie solimy wode.Wkladamy do nagrzanego piekarnika ok.`180 c i pieczemy ok 20-30 min

  2. W rondlu rozgrzewamy oliwe ,wrzucamy posiekany czosnek lekko przesmażamy,dodajemy teraz cebule i dusimy az cebulka sie zeszkli.Nastepnie dodajemy nasze pomidory doprawiamy sola i pieprzem oraz cukrem,na koniec bazylia i dusimy tak dlugo aby sos sie zredukowal (na koniec polecam dodac lyzke masla dla podbicia smaku)

  3. Wykladamy nasze kotleciki Izmir polewamy sosem ,mozna podawac z ryzem lub jak kto woli

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń