Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki w beszamelu"
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 14
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 292
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 65
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 201
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 14
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 292
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 65
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 201
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i gotuj 20 min w posolonej wodzie. Szpinak dokładnie opłucz na sitku, od listków poodrywaj ogonki. Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach. Cebule obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1/2 masła. Zasyp mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Mieszając, wlej mleko oraz bulion. Gotuj, aż beszamel zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia. Przypraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj z 2/3 startego sera. Ugotowane ziemniaki odcedź, przestudź i pokrój w talarki.
W garnku rozgrzej resztę masła. Zeszklij na nim cebulę, dodaj szpinak. Mieszając, smaż, aż listki zmiękną. Przypraw solą, pieprzem i muszkatem.
Karkówkę umyj, osusz, pokrój na kotleciki. Lekko je rozbij, przypraw solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju na rumiano o obu stron. Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu. Ułóż na nim ziemniaki z mięsem i szpinakiem. Polej sosem, posyp resztą sera i płatkami migdałowymi. Piecz ok. 20 min w 200 st.Źródło: Tina