Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki ziemniaczano-brokułowe spodobają się rodzicom, którzy w sprytny sposób próbują przemycić warzywa swoim dzieciom. Kotleciki z tego przepisu wychodzą miękkie i aromatyczne. Parmezan dodaje kremowości, a panierka z płatków kukurydzianych gwarantuje chrupkość. Przekąski możesz usmażyć na głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Kotleciki świetnie smakują z ziemniakami lub frytkami jako danie obiadowe lub z sałatką ze świeżych warzyw jako apetyczna kolacja.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 180
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 180
Składniki
Obierz i ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Z brokuła wytnij różyczki i także ugotuj. Dobrze odcedź i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieć na gładkie puree zarówno ziemniaki, jak i brokuł. Umieść warzywa w misce. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj drobno starty parmezan, wbij jajko i wymieszaj łyżką. Sukcesywnie dosypuj mąkę i mieszaj. Im mniej zabierze ciasto, tym lepiej. Ponownie wymieszaj ciasto, by było zwarte i pozwoliło się łatwo formować.
Przygotuj trzy miseczki. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej wbij i roztrzep jajko, a w ostatniej umieść bułkę tartą i drobno mielone płatki kukurydziane. Z masy formuj krokiety, obtaczaj w mące, jajku i płatkach. Wstaw kotleciki na 15 minut do lodówki.
Po tym czasie rozgrzej olej na patelni i smaż kotleciki ze wszystkich stron, aby stały się rumiane. Po czym odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kotleciki możesz tez upiec. Wystarczy około 20-25 minut w 180°C. Danie podawaj najlepiej na ciepło, zaraz po przygotowaniu.