Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krem brokułowo-selerowy"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10346
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5956
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12783
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4548
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10346
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5956
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12783
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4548
Składniki
Brokuł oraz seler naciowy oczyszczam, dokładnie myję. Brokuł dzielę na małe różyczki, seler kroję w plasterki. Cebule obieram, opłukuję i kroję w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam 2 łyżki masła. Wsypuję cebulę i smażę, aż stanie się szklista.
Dodaję brokuły i seler. Chwi lę smażę, wlewam gorący bulion. Dodaję obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuję na wolnym ogniu ok. 10 min. Wyjmuję 2 różyczki brokułów do dekoracji. Resztę zupy miksuję blenderem, doprawiam solą oraz pieprzem.
W osobnym garnku zagotowuję wodę z łyżką octu. Jajka wbijam na osobne talerzyki i kolejno przelewam do gotującej się wody. Gotuję na wolnym ogniu 2 min. Zupę-krem wlewam do talerzy. Na środek wkładam po jajku, dookoła robię kleksy z jogurtu. Dekoruję brokułami, posypuję natką.
Porcja zawiera ok. 250 kcal. Porcja kosztuje ok. 3 zł. : ok. 30 min.Źródło: Tina