Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krem brokułowo-selerowy"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 276
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 301
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 50
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 58
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 276
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 301
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 50
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 58
Składniki
Brokuł oraz seler naciowy oczyszczam, dokładnie myję. Brokuł dzielę na małe różyczki, seler kroję w plasterki. Cebule obieram, opłukuję i kroję w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam 2 łyżki masła. Wsypuję cebulę i smażę, aż stanie się szklista.
Dodaję brokuły i seler. Chwi lę smażę, wlewam gorący bulion. Dodaję obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuję na wolnym ogniu ok. 10 min. Wyjmuję 2 różyczki brokułów do dekoracji. Resztę zupy miksuję blenderem, doprawiam solą oraz pieprzem.
W osobnym garnku zagotowuję wodę z łyżką octu. Jajka wbijam na osobne talerzyki i kolejno przelewam do gotującej się wody. Gotuję na wolnym ogniu 2 min. Zupę-krem wlewam do talerzy. Na środek wkładam po jajku, dookoła robię kleksy z jogurtu. Dekoruję brokułami, posypuję natką.
Porcja zawiera ok. 250 kcal. Porcja kosztuje ok. 3 zł. : ok. 30 min.Źródło: Tina