Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krem selerowy"
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 38
Dietetyczna wersja smakołyku.
Odsłon: 26
Idealna na wigilię i święta
Odsłon: 108
Smaczna domowa pieczeń z mięsa mielonego drobiowo- wieprzowego idealna na cie...
Odsłon: 311
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 38
Dietetyczna wersja smakołyku.
Odsłon: 26
Idealna na wigilię i święta
Odsłon: 108
Smaczna domowa pieczeń z mięsa mielonego drobiowo- wieprzowego idealna na cie...
Odsłon: 311
Składniki
Bulwy selera obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w kostkę. Obrane ziemniaki opłucz, osusz i również pokrój na kawałki. Poszatkuj dość drobno obraną cebulę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć posiekany seler, ziemniaki oraz cebulę. Smaż, mieszając, 3-4 minuty.
Do garnka wlej rosół. Możesz też użyć wywaru warzywnego lub bulionu z kostki. Gdy płyn zacznie wrzeć, wrzuć przesmażone na patelni warzywa. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem 20-25 minut.
Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Zupę zapraw śmietaną. Podgrzej całość, ale nie dopuść do wrzenia. Dopraw do smaku solą.
Ser z niebieską pleśnią pokrusz lub drobno pokrój. Oczyść pół papryczki chili, posiekaj ją w cienkie krążki. Listki rukoli opłucz, osusz. Krem rozlej do miseczek. Posyp serem, chili oraz grzankami. Udekoruj rukolą i bazylią.
Czas ok. 45 min; porcja – 250 kcal, cena 3,30 zł, 4 porcje.Źródło: Świat kobiety