Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krem z marchewki, imbiru i pomarańczy"
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 591
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3205
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 564
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 591
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3205
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 564
Składniki
Obierz i pokrój marchew oraz cebulę. Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Wrzuć warzywa i imbir. Przykryj i duś na małym ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pomarańczę umyj i przekrój (nie wyrzucaj skórki). Wyciśnij z niej sok. Dodaj do warzyw sok i skórkę z 1/2 pomarańczy oraz bulion. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj 20-25 minut. Wyjmij skórkę.
Zmiksuj zupę na gładki krem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Skórkę z drugiej połowy pomarańczy pokrój w paski. Udekoruj nią zupę tuż przed podaniem. Posyp listkami kolendry.
Zupa zyska wyrazistszy, nieco orientalny smak, jeśli dodasz do niej odrobinę proszku lub pasty curry.Źródło: Olivia