Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak faszerowany po polsku"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 85
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7786
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 85
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7786
Składniki
Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Posyp solą oraz pieprzem. Cytryny sparz, z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, drugą przekrój na pół. Mięso natrzyj sokiem i skórką z cytryny oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Bułki namocz w mleku.
Wątróbki oczyść, dobrze wymocz w zimnej wodzie. Potem osusz i pokrój je na duże kawałki. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Grzyby podsmaż na oleju.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami na puszystą masę. Małymi porcjami domieszaj odciśnięte bułki. Potem dołóż wątróbki i pieczarki. Na koniec delikatnie połącz z pianą ubitą z białek. Farsz przypraw suszoną natką i koperkiem oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kurczaka napełnij nadzieniem. Otwór zepnij wykałaczkami albo zszyj bawełnianą nitką. Nogi zwiąż. Tuszkę ułóż w brytfance. Dołóż połówki cytryny. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 1 godzinę. Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią tuszkę 15 minut przed wyjęciem z piekarnika. Udekoruj szałwią.Źródło: Tina