Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 303

Popularne na całym świecie danie kuchni syczuańskiej, kurczak Kung Pao (gong bao)

Składniki

  • 1 kg mięsa z uda kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół małego korzenia imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 5 łyżek sosu ostrygowego
  • olej kokosowy/olej słonecznikowy
  • 100 g orzechów nerkowca
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • 400 g ryżu jaśminowego
  • pół papryczki chili
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak Kung Pao

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w cienkie paski.
    Następnie przekładamy do naczynia solimy i pieprzymy.
    Dodajemy 4 łyżki skrobi ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.

  2. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka małymi porcjami. Usmażonego przekładamy do miski.
    W tym samym czasie kroimy warzywa.
    Paprykę w paski, cebulę w piórka a imbir siekamy na drobno.

    Połowę papryczki chili przecinamy na pół i siekamy.

  3. W woku na tym samym oleju co smażyliśmy kurczaka smażymy cebule, imbir i papryczkę chili energicznie mieszając.
    Po chwili dodajemy paprykę i orzechy a następnie kurczaka.
    Smażymy cały czas energicznie mieszając.

  4. Podlewamy całość 2 szklankami wody, dodajemy cukier, olej sezamowy i sosy.
    Mieszamy i dusimy przez 10 minut.
    W tym czasie możemy ugotować ryż.

  5. Zagęszczamy nasze danie zawiesiną z 3 łyżek wody i 1 łyżki skrobi.

    Gotowe..Podajemy z ryżem całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.Obejrzyj przygotowanie potrawy poniżej.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń