Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak nadziewany warzywami

Kurczak nadziewany warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 8

Smaczny pomysł na "Kurczak nadziewany warzywami"

Składniki

  • kurczak;
  • kromka białego chleba pokrojonego w kostkę
  • po pół czerwonej i zielonej papryki – pokrojone w kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych
  • cebula posiekana
  • gałązka rozmarynu
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka oleju
  • sól, biały pieprz, papryka, majeranek
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 50 ml rosołu drobiowego
  • 1-2 łyżki stopionego masła oraz: marchewka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak nadziewany warzywami

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyj, natrzyj solą, pieprzem, papryką i majerankiem (na wierzchu i w środku). Wstaw na 3 godziny do lodówki. Na oleju usmaż grzanki z chleba. Zdejmij z patelni. Podsmaż 2/3 pieczarek z cebulą, dodaj resztę warzyw, podduś, dopraw, dodaj grzanki i zioła. Nadziej tuszkę, zepnij wykałaczkami.

  2. Piekarnik rozgrzej do temp. 200oC. Marchewkę umyj, oczyść, pokrój w plasterki. Nadzianego kurczaka ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (np. brytfannie) lub na blasze do mięs, polej go stopionym masłem i obłóż plasterkami marchewki i odłożonymi pieczarkami.

  3. Wstaw do piekarnika. Piecz mięso przez około 40 minut, podlewając rosołem (lub bulionem). Następnie obrócić i piecz przez kolejne 40 minut (ok. godzinę na każdy kilogram kurczaka; jeśli mięso będzie nadal jasne, piecz je dłużej, zależnie od oczekiwanego efektu, sprawdzając widelcem).

  4. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewaj kurczaka wytapiającym się z niego sosem. Na koniec podnieś temp. do 220oC, ponownie odwróć tuszkę, tak by zrumienić ją z wierzchu. Kurczaka możesz upiec też w rękawie foliowym, a pod koniec pieczenia przeciąć go i dopiec mięso z wierzchu.

  5. może... roladki?

  6. ?Gdy szykujemy mniej wystawny obiad lub kolację, warto przygotować mniejsze „formy” i zamiast całego kurczaka – nadziać piersi. Wspaniale smakują np. roladki drobiowe faszerowane szpinakiem i serem (feta, pleśniowym lub kozim).

  7. Pyszne nadzienie do kurczaka można robić na wiele sposobów. Ciekawy w smaku farsz można przygotować np. z mielonego mięsa (ok. 400 g), pieczarek (ok. 500 g), żółtego sera (ok. 200 g), cebuli i przecieru pomidorowego.

  8. Cebulę obierz i posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki i przesmaż je razem na rozgrzanym oleju, po czym dołóż do mielonego mięsa ze startym żółtym serem. Na koniec dodaj 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Farsz dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i papryką, nadziej kurczaka, zepnij go i upiecz.

  9. Czy kupować zapakowane mięso?

  10. Drób pakowany to mięso z gwarancją świeżości, jakości i bezpieczeństwa, dzięki czemu bez obaw możesz podać je Twoim bliskim. Proces pakowania odbywa się w zakładzie produkcyjnym i przebiega w higienicznych i stale kontrolowanych warunkach. Do opakowań trafiają wyselekcjonowane tuszki lub kawałki mięsa kurczaka.

  11. Opakowanie skutecznie chroni je przed zanieczyszczeniem w czasie transportu i dystrybucji. Na etykiecie znajdują się wszystkie niezbędne informacje na temat pochodzenia mięsa, terminu jego przydatności do spożycia czy warunków przechowywania. W ten sposób zapewnione jest bezpieczeństwo i chroniona jest jakość produktu w drodze od producenta do Twojej lodówki.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń