Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak pieczony w sosie maderowym"
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7886
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1134
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13654
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7886
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1134
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13654
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Szalotki zalej wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 2 minuty. Odcedź, wystudź i obierz z łupinek. Ugotowane ziemniaki odcedź, osącz. Kurczaka umyj, wytrzyj. Posyp solą oraz pieprzem. Tymianek opłucz, osusz, połowę gałązek włóż do tuszki, obsmaż ją na oleju. Przełóż do brytfanki. Obłóż szalotkami i pozostałym tymiankiem. Podlej maderą. Piecz godzinę w temp. 200 st. W czasie pieczenia kurczaka polewaj sosem z dna brytfanki. Pod koniec pieczenia wierzch tuszki posmaruj łyżeczką masła.
Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Różyczki kalafiora i marchewkę gotuj w posolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedź. Ziemniaki pokrój na cząstki, zrumień na pozostałym maśle. Kurczaka wyjmij z brytfanki. Sos z dna naczynia przecedź. Dolej 125 ml wrzątku. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Zagotuj, przypraw solą i pieprzem. Kurczaka podziel na porcje. Polej sosem. Podawaj z warzywami. Udekoruj natką.
ok. 1 godziny i 45 minut, 1 porcja 550 kcal.Źródło: Tina