Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak pieczony z nadzieniem śliwkowym"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2310
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1434
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 530
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3599
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1296
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2310
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1434
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 530
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3599
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1296
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Zioła posiekaj. Połowę czosnku przeciśnij przez praskę, orzechy drobno posiekaj. Śliwki umyj i osusz. Jedną trzecią odłóż, resztę wypestkuj i drobno pokrój. Rogalik pokrój w kostkę.
Na rozgrzanej patelni stop połowę masła. Usmaż cebulę z przeciśniętym czosnkiem, pokrojonymi śliwkami i orzechami. Wystudź. W głębokiej misce wymieszaj rogalik z ziołami i jajkiem. Dodaj podsmażoną mieszankę. Umyj i osusz kurczaka, oczyść go i napełnij nadzieniem śliwkowym.
Włóż mięso do brytfanny. Udka przewiąż sznurkiem. Posól go, dopraw pieprzem i rozłóż na nim resztę masła pokrojonego w kawałki. Obok pozostałe ząbki czosnku i śliwki. Rozłóż listki szałwii i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 190°C przez 70 minut. Podczas pieczenia podlewaj wypieczonym sosem.Źródło: Na żywo