Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak pieczony z nadzieniem śliwkowym"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 98
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 845
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 978
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 98
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 845
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 978
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Zioła posiekaj. Połowę czosnku przeciśnij przez praskę, orzechy drobno posiekaj. Śliwki umyj i osusz. Jedną trzecią odłóż, resztę wypestkuj i drobno pokrój. Rogalik pokrój w kostkę.
Na rozgrzanej patelni stop połowę masła. Usmaż cebulę z przeciśniętym czosnkiem, pokrojonymi śliwkami i orzechami. Wystudź. W głębokiej misce wymieszaj rogalik z ziołami i jajkiem. Dodaj podsmażoną mieszankę. Umyj i osusz kurczaka, oczyść go i napełnij nadzieniem śliwkowym.
Włóż mięso do brytfanny. Udka przewiąż sznurkiem. Posól go, dopraw pieprzem i rozłóż na nim resztę masła pokrojonego w kawałki. Obok pozostałe ząbki czosnku i śliwki. Rozłóż listki szałwii i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 190°C przez 70 minut. Podczas pieczenia podlewaj wypieczonym sosem.Źródło: Na żywo