Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak pieczony z nadzieniem śliwkowym"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 19
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2599
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 751
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1541
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14043
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 19
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2599
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 751
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1541
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14043
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Zioła posiekaj. Połowę czosnku przeciśnij przez praskę, orzechy drobno posiekaj. Śliwki umyj i osusz. Jedną trzecią odłóż, resztę wypestkuj i drobno pokrój. Rogalik pokrój w kostkę.
Na rozgrzanej patelni stop połowę masła. Usmaż cebulę z przeciśniętym czosnkiem, pokrojonymi śliwkami i orzechami. Wystudź. W głębokiej misce wymieszaj rogalik z ziołami i jajkiem. Dodaj podsmażoną mieszankę. Umyj i osusz kurczaka, oczyść go i napełnij nadzieniem śliwkowym.
Włóż mięso do brytfanny. Udka przewiąż sznurkiem. Posól go, dopraw pieprzem i rozłóż na nim resztę masła pokrojonego w kawałki. Obok pozostałe ząbki czosnku i śliwki. Rozłóż listki szałwii i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 190°C przez 70 minut. Podczas pieczenia podlewaj wypieczonym sosem.Źródło: Na żywo